(untitled) (ЕтноАнтропоЗум/EthnoAnthropoZoom, 2000)
"Деверите" или "побратимите" или "братимите" играат важна улога во свадбените обичаи. Во минатото оваа улога ја изведувале блиски роднини на младоженецот, но не и неговите родени браќа, додека улогата на девер, во денешно време, во македонските свадбени обичаи ја имаат родените браќа на младоженецот, во случај тој да има браќа, но постојат и исклучоци кога оваа улога ја изведуваат блиски роднини.