(untitled) (ЕтноАнтропоЗум/EthnoAnthropoZoom, 2002)
Текстот врши преглед на постојните дефиниции на поговорката како жанр на народната литература, како и на минатата и на сегашната релација помеѓу историјата и сродните научни дисциплини од една и паремилогијата (наука за проучување на поговорките) од друга страна. Се даваат неколку илустративни примери на познати историско-антрополошки дела во кои поговорката се користи како единствен или дополнителен извор за проучување. На крајот се анализираат две конкретни спрски поговорки кои се однесуваат на политичката историја на овој народ.