(untitled) (ЕтноАнтропоЗум/EthnoAnthropoZoom, 2003)
Во традициската народна култура на Словените, на времето заедно со некои други елементи и својства на надворешниот свет, му се придава позитивно и негативно значење: тоа може да биде добро или лошо, Јисто и неЈисто, опасно и поволно.Од времето кога Јовек се родил му зависи неговата судбина на овој свет, а со времето кога Јовек умира се определува неговата судбина по смртта; изборот на вистинското време се јавува како неопходен услов за успех на секој поЈеток: сеидба, жетва, истерување на стоката на паша, при ставање темели на куќа, при сновење на преѓа, при сватовство и т.н. Времето служи како најважен регулатор на сите практични и ритуални активности на луѓето и претставува еден од главните инструменти за уредување на светот и структурирање на човечкиот живот.