(untitled) (ЕтноАнтропоЗум/EthnoAnthropoZoom, 2003)
Анализата на теренските податоците покажува дека женскиот сениорат претставувал во основа културен модел, органски дел од концептот на народната култура сватена во нејзината целовитост како систем на специфични односи негде до почетокот на 20. век. Тешко може да се зборува за сите причини кои влијаеле врз неговото обликување. Секако, не може да се исклучи влијанието на економските причини, но не би било целисходно тие да се издвојуваат од контекстот на севкупниот живот во одреден временски период.