(untitled) (ЕтноАнтропоЗум/EthnoAnthropoZoom, 2005)
Процесот на урбанизација, покрај низата фактори кои обично се подразбираат, а кои се однесуваат на надворешниот изглед на просторот (населба, град) и на збирот хигиенски елементи, се манифестира и преку интензивните миграции на селското население, а со тоа и во радикалната трансформација на селото и на земјоделството (И. Ацески, 1996: 40). Социјалистичкиот период со неговата индустријализација и модернизација, со севкупните општествено-економски промени, произведуваше очигледни новини. Индустријализацијата, како и секаде така и во Македонија, предизвика коренити промени на селото и кај селанството, од кои најважни се масовното напуштање на селото и на земјоделството и распаѓање на (дотогашниот) традиционалниот начин на живот.