(untitled) (ЕтноАнтропоЗум/EthnoAnthropoZoom, 2024)
„Заемна помош“ е народен обичај на здружена доброволна работа, кој претставува важна одлика на селото како општествена и економска заедница во Македонија. Заемната помош била доброволна, а се потпирала врз принципот на земност на работните услуги. Трудот опфаќа приказ на традиционалните форми на обичајна помош и динамиките на промена, преку податоци добиени од теренски истражувања и преку веќе постојните во етнографската литература.