(untitled) (ЕтноАнтропоЗум/EthnoAnthropoZoom, 2020)
Написот претставува краток преглед на резултатите од проучувањето на динамиката на женската долна облека во времето на социјализмот во Бугарија. Изборот на темата за истражување е инспириран од концептот дека ставовите кон жените, женските тела и сексуалноста на жените може да се откријат преку динамиката на нештата. Проучувањето на долната облека во контекст на идеологијата и секојдневниот живот може да ни помогне да откриеме многу невидливи карактеристики на секојдневниот живот за време на социјализмот. Авторката силно верува дека таквата компаративна студија е навремена и неопходна да се развие во сите земји од поранешниот Советски блок во смисла на откривање сличности и разлики во идеологиите, економиите и политиките.