ИЗВОРИ НА ТЕШКОТИИ, ГРЕШКИ И ДРУГИ СТАПИЦИ: СЕ УШТЕ ИМА МНОГУ ДО ЕДНАКОВ ЕВРОПСКИ ДИЈАЛОГ ВО АНТРОПОЛОШКИТЕ НАУКИ (ЕтноАнтропоЗум/EthnoAnthropoZoom, 2026)
Врз основа на личните искуства при стручните и научните контакти идискусии со колегите од Југоисточна Европа, особено со автори од Бугарија, авторот ги анализира изворите на тешкотиите, проблемите и другите возможни стапици што се поставуваат пред нив. Во анализите авторот тргнува од најбаналните препреки, какви што се визните режими, недостатокот на финансиски средства, па сé до разликите во теориско-методолошките пристапи, како и културно-политичкатазаднина на авторите.