ПОЛИТИЧКИ РАБОТИ НА НИВОТО НА ТРИВИЈАЛНОТО. Опевање на политиката на хрватската транзиција (ЕтноАнтропоЗум/EthnoAnthropoZoom, 2009)
Тривијализацијата на политичкиот дискурс ја прави современа Хрватска непријатен пример за повторно потсетување на државата на национализмот и на антагонизмот како симптом на постјугословенските услови. Во нивните вкочанети и комплицирани форми, повеќето од формите „познати отпорано“ како круцијални за национално ориентираните политики сега ноншалантно се оставени на елаборација од страна на поп-културата. Со двата интригирачки примери од хрватската поп-идеологија ги покажуваме парадоксите на културната критика исполнети со мимикриската природа на сопствениот традиционален предмет. Прашањето за „прекумерната“ или „недоволната интерпретација“ на неговата квазиполитичка содржина се проширува во вкупноста на општественото разбирање на транзициските култури, кои го заменуваат идеолошкото заради процедурална причина на нивната политичка нормалност