(untitled) (ЕтноАнтропоЗум, 2014)
Задругите беа вообичаен и успешен начин за организирање на индустријата со шеќерна трска во Махараштра. За време на индискиот социјализам локалните самостојни организации беа важни политички и економски алатки за развој, кои се спротивставуваа на пазарниот егоизам. Неолиберализмот се насочи во спротивен правец, кон расклопување на економијата на заедницата и кон приватизација на изворите и профитот. Еден далечен поглед на 20 век ја открива меѓузависноста на монокултурните агрономии, национализмот и општествената стратификација. Во двата случаи конкретното општество не успеа да ги разреши важните дилеми за еколошката одржливост и здравјето. Анализите единствено на технолошките и економските фактори за руралниот развој не се доволни за да се објасни успехот и условите на одредено индустриско растение. Истовремено треба да се вклучат анализите на религијата, сродството, политичката митологија и идеологија.