ЖЕНАТА НЕРОТКА И ОДНОСОТ НА ТРАДИЦИОНАЛНАТА СЕЛСКА ЗАЕДНИЦА КОН НЕА (ЕтноАнтропоЗум, 2000)
Врз основа на лични теренски истражувања на животни (и)стории на жени неротки, авторката се обидува да ги утврди основните релации помеѓу индивиудата и колективот, особено кога станува збор за традициските селски заедници. Таа се задржува посебно на личните доживувања и преживувања на информаторките во средините во коираѓањето, особено машки пород се смета за една од најважните функции на жената.
Keywords: жена неротка; Македонија; традициска селска заедница; автобиографски раскази