НЕКОИ РОДОВИ АСПЕКТИ НА СОЦИЈАЛИЗМОТ (ЕтноАнтропоЗум, 2020)
Написот претставува краток преглед на резултатите од проучувањето на динамиката на женската долна облека во времето на социјализмот во Бугарија. Изборот на темата за истражување е инспириран од концептот дека ставовите кон жените, женските тела и сексуалноста на жените може да се откријат преку динамиката на нештата. Проучувањето на долната облека во контекст на идеологијата и секојдневниот живот може да ни помогне да откриеме многу невидливи карактеристики на секојдневниот живот за време на социјализмот. Авторката силно верува дека таквата компаративна студија е навремена и неопходна да се развие во сите земји од поранешниот Советски блок во смисла на откривање сличности и разлики во идеологиите, економиите и политиките.
Keywords: Бугарија; социјализам; идеологија; долна облека