ПРИДРУЖНИТЕ ЕЛЕМЕНТИ НА НЕЗАВИСНОСТА: КЛАСНАТА МОБИЛНОСТ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА (ЕтноАнтропоЗум, 2016)
Со спроведувањето на либералната пазарна економија во постсоцијалистичка независна Македонија се случија драматични економски промени што влијаеја на животите на една група млади жени инженерки во Скопје. Практикувајќи една од најпрестижните професии во Југославија, инженерите во независна и оспорувана Република Македонија се нашле во една класна мобилност што не јаочекувале. Странските агенции дефинираат нова работничка класа, една новопојавена класа „новопечени богаташи“ ja менува сопственоста. Тврдам дека во редефинирањето на нивниот однос кон процесот на производство преку нивните потрошувачки обрасци, а не преку нивниот труд, мојата група информатори ја субвертира новопојавената класна мобилност во Македонија.
Keywords: Македонија; општествена мобилност; класа