ИСТРАЖУВАЊЕ НА ОДРЖЛИВОСТА КАЈ МИГРАНТИТЕ ОД УРБАНИТЕ ВО РУРАЛНИТЕ СРЕДИНИ: ЕТНОГРАФСКО ИСКУСТВО ВО ПОЛСКА (ЕтноАнтропоЗум, 2019)
На глобално ниво, зборот „миграција“ најчесто се поврзува со големи растојанија и движење на населението од една во друга земја. Во сенката на ова разбирање стои феноменот на современата внатрешна миграција. Претставувам поретко анализиран тип миграција на животниот стил на луѓе што одлучуваат да престанат да живеат во големиот град.Од антрополошка гледна точка, студијата ги открива факторите што влијаат луѓето што живеат во градските подрачја да се решат да ги напуштат, како и факторите на привлекување што влијаат луѓето да се заинтересираат за новите области на преселба. Ставајќи ги во рамките на контраурбанизацијата, ги истражувам блиските односи што мигрантите од урбаните во руралните средини се обидуваат да ги воспостават и со природата и со малите групи на општеството. Врз основа на набљудување на учесниците и интервјуа со мигранти што мигрираат во нивните животни стилови и активисти за заштита на животната средина, ги посочувам потенцијалните проблеми на мигрантите во однос на терминот „одржливост“, кој е од централно значење за нивното приспособување во новата рурална средина.
Keywords: урбано-рурална миграција; миграција на животен стил; рурална идила; контраурбанизација; одржливост