ВИСТИНАТА ЗА ОСИРОМАШЕНИОТ УРАНИУМ (Annual of the Faculty of Philosophy in Skopje, 2015)
Осиромашениот ураниум (ОУ), кој е спореден (отпаден) продукт одпроцесот на ураниумско збоштување, παοία неколку воени и цивилни примени. Напросторите на Балканот стана познат по неговата употреба од страна наHATO-Алијансата во интервенцијаша во поранешиа Сојузна Република Југославијакако оклоп-пробивна муниција и по подоцнежнише изјави за здравственитепроблеми што ш предизвикува. Радиолошките и токсиколошките ефекти иа ОУce слични иа ефектште на природииот ураниум кој отсекошш бил сеприсутен наземјата. Додека нивната хемиска токсичност е идеитична, вкупнатарадиоактивност на ОУ е мегу 20% и 40% помала од радиоактивноста наприродниот ураниум. Поради ниската специфична активност во која домииираалфа-зрачењето, на надворешната изложеност иа ОУ не ù ce üpuümuyea акутенризик. Mnoly поголема опасносш претставува ОУ внесен во телото, пред се,поради неговата слаба растворливост. Загриженоста околу можните последициврз здравјето на лугето кои живеат на конфликтиите простори каде што билаупотребена муниција од ОУ иницира значајни еколошко-здравствени прашањашто ce опфатени во овој труд. Ако телесните оштетувања поголеми од опсегот завредностите на природниот ураниум ce решстрирани единствено кај екипажотна возилата што биле погодени од ОУ-муниција, ce поставува прашањето дализначајни здравствени ефекти и процените од последователен ризик од рак требада ce засноваат на теоретски размислувања?! Испитувањата укажуваат декатаквите ефекти бележаии во постконфликтните подрачја ce само мал дел одефектите на природната радијација.