(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2020)
Годинава, поточно на 18 јуни 2020, почина проф. д-р Љубинка Басо- това, редовен професор на Филозофскиот факултет во Скопје, истакнат класичен филолог, педагог, научник и еминентен преведувач од класични- те јазици. Во прилог на споменот на нејзиниот навистина добро исполнет живот и сестрана професионална кариера, накусо да се потсетиме на при- донесот и влогот што проф. д-р Љубинка Басотова го направи во македон- ската научна, културна и образовна заедница со своите многубројни дела, научни трудови, преводи, препеви и учебници, како и со својот наставно- педагошки ангажман. Иако фокусните точки во кои се реализираше и ма- нифестираше нејзиниот врвен интелектуален капацитет се главно науч- ната, преведувачката и наставната дејност, а тие и по својата природа, но и особено во нејзиниот случај, неминовно и нужно се испреплетуваат и на- дополнуваат на најдобар можен начин, проф. Басотова поседуваше и еру- диција и ентузијазам посветено и успешно да придонесува и во други оп- штествени активности. Тажниот повод и традицијата налагаат да се зад- ржиме најпрвин на вообичаените факти од професионалниот животопис на професорката.