(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2013)
Идеолошкиот конфликт од минатото го заменија мноштво проблеми расеани насекаде низ cвemom. Tue предизвикаа големи промеии на политички, економски и на безбедносен план, a со тоа ce појавија и нови, модерни движења, правци и организации со револуционерен карактер, подготвени да го изразат своето незадоволство од процесите на глобализацијата. Овие движења придонесоа за интернационализација на настаните и овозможија cвemom да е глобално политички активен. Со помош на диламдинамиката на глобализацијата ce создаде силен импулс за пренесување на моќта надолу и овозможи вклучување луѓе, групи и организации со различни гледишта и идеологии, a чија цел е преуредување на капиталистичкиот неолиберален светски систем, трансформација на постојните меѓународни организации и институции и пронаоѓање на „третиот nат“, кој води кон одговорно, праведно и демократско управување со глобализацијата.