(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2012)
Во овој труд е направен преглед на развојот на психолошката мисла за објаснување на потеклото на фацијалната експресија на емоциите. Дали фацијалната експресија е вродена или научена? Во објаснување на начинот на настанување на фацијалната експресија наведени ce наоди од истражувања кои ja поткрепуваат идејата за универзалноста на фацијалната експресија. Компаративно, ce наведени и сознанија за културната специфичност на фацијалната експресија. Еден дел од трудот е посветен на разгледување на интеракцијата на биолошкото и културното влијание врз фацијалната експресија. Во трудот ce констатира дека ниту еволуционистите, ниту културните релативисти не успеале да дадат потполно задоволителни одговори на фундаменталното прагиање за наученоста или вроденоста на фацијалните експресии.