(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2011)
ЕУ преку сеојата надворегина политика ce инволвира во државите од Западен Балкан во двонасочна стратегија. Обезбедувајќи ги со можноста за идно членство, ЕУ го има иницирано предпристапниот процес кој цели не само кон зајакнување на соработката во сферата на правдата и внатрешните работи туку и постепеното трансформирање на mue држави во полноправни држави членки. Надворешното управување на ЕУ во рамките на Процесот за стабилизација и асоцијација е водено од стратегијата на пренесено владеење засновано врз условеност, каде што мрежа од власти делуваат повеќе како надополнување отколку како замена за владеење со условеност. Како дополна ЕУ ги користат инструментите на цивилниот кризен менаџмент. Поточно, ЕУ има распоредено полициски и мисии за владеење на правото во рамките на ЕБОП во оние држави од Западен Балкан каде што активностите поврзани со правдата и внатрешните работи (ПВР) од Процесот за стабилизација и асоцијација ce сметаа за недоволни (Босна и Херцеговина, Македонија и Косово).