(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2009)
Во прилогот ce анализираат процесите на глобализацијата и нивниот историски развој. Тој развој има долга и драматична историја, иако неговата еволутивна линија не ce движела рамномерно, туку имало и прекини кои го попречувале. Независно од тоа, процесите на глобализацијата ce развивале од најстарите човекови групи преку архаични империи, па ce` до денешното глобално општество.