(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2009)
Во трудот е претставен развојот на концептот за посттрауматско стресно растројство, почнувајќи од најраните достапни историски записи, преку мноштвото поими и дефиниции на посттрауматскиот одговор актуелни особено за време на Првата и Втората светска војна, па се` до раѓањето на оваа дијагностичка категорија во 1980 година. Опфатени ce и модификациите во дефинирањето на постграуматското стресно растројство во последните две децении, како и критиките и ограничувањата на концептот.