Professori Ljubinkae Basotovae IN MEMORIAM (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2020)
Годинава, поточно на 18 јуни 2020, почина проф. д-р Љубинка Басо-това, редовен професор на Филозофскиот факултет во Скопје, истакнаткласичен филолог, педагог, научник и еминентен преведувач од класични-те јазици. Во прилог на споменот на нејзиниот навистина добро исполнетживот и сестрана професионална кариера, накусо да се потсетиме на при-донесот и влогот што проф. д-р Љубинка Басотова го направи во македон-ската научна, културна и образовна заедница со своите многубројни дела,научни трудови, преводи, препеви и учебници, како и со својот наставно-педагошки ангажман. Иако фокусните точки во кои се реализираше и ма-нифестираше нејзиниот врвен интелектуален капацитет се главно науч-ната, преведувачката и наставната дејност, а тие и по својата природа, но иособено во нејзиниот случај, неминовно и нужно се испреплетуваат и на-дополнуваат на најдобар можен начин, проф. Басотова поседуваше и еру-диција и ентузијазам посветено и успешно да придонесува и во други оп-штествени активности. Тажниот повод и традицијата налагаат да се зад-ржиме најпрвин на вообичаените факти од професионалниот животописна професорката.