РАЗЛИКИ МЕЃУ РЕДОВНОТО И СПЕЦИЈАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2024)
Инклузивното образование е процес кој интегрира ученици со посебнипотреби во редовните училишта, обезбедувајќи им соодветна поддршка и адап-тации. Овој труд ги разгледува разликите меѓу редовното и специјалното об-разование, фокусирајќи се на правото на образование, цели и пристапи, одговор-ности и надлежности, наставни програми, фокус на образованието, подготовкана наставници, услови за учење, методи на подучување, стандарди за учење,оценување и проценка, компетенции на наставници, образовни истражувања изаконска регулатива. Во Македонија, инклузивното образование започна во 1998година и сè уште е во процес на развој, насочено кон целосна инклузија на уче-ниците со попречености, која е пропишана во Законот за основно образованиедонесен во 2019 година.Методологијата вклучува анализа на постоечките истражувања и за-кони, како и компаративна студија на редовното и специјалното образование.Користени се податоци од релевантни извори како што се европските и нацио-налните агенции за образование, извештаи на УНИЦЕФ и закони за специјалнообразование. Оваа методологија овозможува детален преглед на тековната сос-тојба и на предизвиците во инклузивното образование.Заклучокот е дека иако се направени значајни напори за интеграција научениците со посебни потреби во редовните училишта, постојат многу предиз-вици кои треба да се надминат. Потребна е подобра поддршка за наставниците,повеќе ресурси и финансирање, како и промена на ставовите во општеството.Со соодветни мерки и политики, може да се постигне вистинска инклузија иквалитетно образование за сите ученици.
Keywords: инклузивно образование; редовно образование; специјално образование; индивидуални образовни планови; законска регулатива