СЕМЕЈНИТЕ И ЛИЧНИТЕ ФОНДОВИ - ЗНАЧАЕН ИЗВОР ЗА ИСТОРИСКИ ИСТРАЖУВАЊА (ПРИМЕРОТ НА ФОНДОТ „БРАНИСЛАВ РУСИЌ“) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2015)
Во пршоѓот ce анализира значењето u вредноста на архивскиот материјал во семејните и личните фоидови, за историските истражувања, преку конкретниот пример на архивскиотматеријал од фоидот „Бранислав Русиќ“, кој ce чува во Архивот на МАНУ. Во фондот ce архивирани иеговите истражувања вршени, ѓлавно, во втората половина на четириесеттите и во текот на педесеттите Години на минатиот век, во повеќе области во Македоиија: Охридско-струшката област, Лреспа, Железник (Демир Хисар), Порече, Пијанец,Делчевска Ocoïoeuja, Славиште, Жупа, Дебарско Лоле и gpylu области. Покрај тоа што 6 0 архивскиот материјал ce наога оГромно етнолошко богатство, документацијата од теренските истражувања на Б. Русиќ претставуваат извонреден историски извор кој може да служи за проучување на демографските и етничките промени, на мтрациите, на историјата на секојдиевниот живот вомакедонското село и сл. Вредноста на истражувањата иа Русиќ ce состојат u вο нивната споредливост со слични истражувања.