ПРВИ РЕАКЦИИ НА РОДИТЕЛИТЕ НА ДЕЦА СО ПРЕЧКИ BO РАЗВОЈОТ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2015)
Koгa родителите првпат ќе дознаат дека нивното дете има некои пречки60 развојот, нивните животи моментално ce менуваат и тие мораат да ceсоочат со MHOГУ предизвици. Пред cè, тие ќе мораат да lu променат очекувањаташто u имгале поставено за своето дете, ќе мораат да ce справат содополнителните финансиски трошоци (плаќање лекови, дополнителни третмани,приватии часови, превоз), како и со многубројните отсуства од работа или и да ceоткажат од неа, бидејќи некој мора да ce грижи за детето со пречки во развојот.Некои од нив можеби ќе ce соочат и со социјална изолација од страна напоширокото семејство, соседише и пријателите.Реакциите на родишелите, во моментот на поставување на дијашизатакај нивното дете, ce исклучиво индивидуални, па нивното познавање е од големозначење за процесот на рехабилитација, бидејќи тој многу ќе зависи од ставот народителот. Интензитетот и манифестацијата на реакцијата ќе зависат од:личносша на родителот, родителската аспирација во однос на детето,девијантностите во семејството, социоекономскиот слој на кој му припагаатродителите и сл.Најчести реакции на родителите κοία üpe пат ќе ce соочат со фактотдека имаат дете со пречки во развојот ce: шок, негирање, лутина, страв, срам,вина, збунетост, немоќност, разочарување, огорченост, завист и тага.