ВЈШЈАНИЕТО НА МИГРАЦИИТЕ ВРЗ ЕТНИЧКАТА И ДЕМОГРАФСКАТА СТРУКТУРА НА НАСЕЛЕНИЕТО ВО ВАРДАРСКИОТ ДЕЛ НА МАКЕДОНИЈА (1912-1941) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2014)
Во текстот ce анализираат етнодемографските промени што настанале ео делот на Македонија кој no Балканските војни и Прватасветска војна станал составен дел на Крстството Србија, односно Кралството СХС/Југославија. Анализата на посочените промени епоткрепена со официјалните статистички податоци објавени no 1914 година, врз основа на пописите на населението спроведувани од Кралството Србија во 1913 година и од Кралството СХС/Југославија во 1921 и 1931 година.Покрај податоците од официјалните пописни публикации како мошне значаен извор за миграционите движења, ce користат и повеќетеренски етнографски и антропогеографски истражувања. Врз основа на анализата на официјалните статистички податоци и миграционите движења, можеме да ги согледаме промените во етиодемографската структура на населението во делот на Македонија под српска власт, особено за периодот меѓу двете светски војни.