ВОСПИТАНИЕТО И ОБРАЗОВАНИЕТО МЕЃУ ТРАДИЦОНАЛНОТО И СОВРЕМЕНОТО (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2013)
Во овој Зборник под наслов „Воспитанието и образованието меѓу традицоналното и современото“ ce сублимирани мноштво различни аспекти поврзани со новиот концепт на воспитанието, епохален предизвик на педагозите, аналитички и критички да ce соочат со достигнувањето на воспитанието во 20 век и надежта и очекувањата за 21 век.Зборникот под наслов „Воспитанието и образованието меѓу традиционалното и современото“ содржи 108 рецензирани труда од македонски и од странски автори кои беа презентирани на меѓународниот научен симпозиум што ce одржа во Охрид 2011 година. Поводот за одржување на овој меѓународен научен симпозиум беше одбележувањето на 65-годишнината од постоењето на Институтот за педагогија.