ИМОТИТЕ НА МАНАСТИРОТ СВ. ГЕОРГИ ГОРГ СКОПСКИ ВО ВЕЛБУЖД И ОКОЛИНАТА (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2011)
За ucmopujama на манастирот Ce. Георги Горгос, посебно за имотите што ги поседувал сеедочат три дароеници, една од бугарскиот цар Константин Тих-Асен од 1257/58, една од српскиот крал Милутин од 1300 година и од Вук Бранкоеиќ од 1377/78 година.Овде ce обработува дел од даровницата па бугарскиот цар Константин Тпх-Асеи, која е најстара од зачуваните документи.Посебно ce осврнуваме иа имотите што манастирот ги добил во Велбужд и околината. Некои од тue имоти досегашните истражувачи ги лоцираат во Овче Поле, Жеглигово и Велбужд. Станува збор за село Јован Богослов, село Дабница, село-метох Свети Василиј, катунска населба Подмир, село-метох Свети Лука и метохво Велбужд Свети Никола Колушки. Нашите резултати ce noткрепени со теренски истражувања.
Keywords: ИМОТИ; ЈОВАН БОГОСЛОВ; ДАБНИЦА; СВЕТИ ВАСИЛИЈ; СВЕТИ ЛУКА; СВЕТИ НИКОЛА; ИМУНИТЕТ