ПРИЕМОТ НА ПОИМНО ТЕОРИСКАТА ДИХОТОМИЈА GEMAINSHAFT/GESELLSCHAFT ВО МАКЕДОНСКАТА СОЦИОЛОГИЈА: НАДОГРАДУВАЊЕ НА ПРИДОНЕСОТ НА ТОМИСЛАВ ЧОКРЕВСКИ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2010)
Во прилогот ce актуализираат некои терминолошки проблеми на македонската рецепција на фундаментална поимно теориска дихотомија меѓу Gemainshaft и Gesellschaft (во германската), односно Community и Society (во англиската) социологија. Авторот, укажува на слабостите на постојните решенија. Во таа насока, критички ce оценува придонесот на Томислае Чокревски. Како еден од најзначајните претставници на првата генерацијамакедонски социолози. Чокревски со соочил со проблематиката на односната дихотомија и понудил решение за поимно нормирање на дихотомијата. Надоврзувајќи ce на тој обид авторот, развива сопствено решение. Притоа како основна рамка ce користат современите разбирања на социоонтологијата на погоре споменатата класична дихотомија така како што е таа претпоставена во модерните и современите теории за граѓанското содружништво.
Keywords: МАКЕДОНСКА СОЦИОЛОГИЈА; ТОМИСЛАВ ЧОКРЕВСКИ; СОЦИООНТОЛОГИЈА; КОЛЕКТИВИЗАМ; ИНДИВИДУАЛИЗАМ; ОПШТЕСТВО; СОДРУЖНИШТВО; ГРАЃАНСКО СОДРУЖНИШТО