НЕКОИ ПАТОПИСЦИ ЗА ВЛАСИТЕ ВО МАКЕДОНИЈА (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2010)
Целта на овој труд е да даде преглед на некои оценки на странските патописци кои поминале низ Македонија и ги опишале обичаите на населението. Патописците со своите констатации и забелешки ce многу значаен извор за проучување на нашето минато. Tue укажуваат на тешката положба на населението, даваат опис на градовите и населените места. Предмет на интерес на овој труд е да ни ги предаде погледите на некои странски патописци кои поминале низ Македонија и ce интресирале за Власите кои ja населувале оваа територија.
Keywords: МАКЕДОНИЈА; ВЛАСИ; ПАТОПИСЦИ; БИТОЛА; СОЛУН; РОМАНИЈА; РОМАНЦИ; ПАТУВАЊА