ОСНОВНОТО ОБРАЗОВАНИЕ ВО МАКЕДОНИЈА И САД : компаративна анализа на целите, организацијата и курикулумот (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2009)
За унапредување на образованието во Република Македонија од исклучителна важност е познавањето на другите образовни системи. Во трудот ce прави компарација на актуелната ситуација во основното образование во Македонија со онаа во САД како земја на еден од највлијателните образовни системи во светот. Главното внимание е насочено кон компарирање на три фундаментални аспекти на основното образование: принципите, целите и приоритетите, организацијата на училишниот живот и курикулумот. Анализата на секојодновно ce темели на статистички податоци, програмски документи и лични опсервации на авторката.
Keywords: ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ; ОБРАЗОВНИ ЦЕЛИ; ОРГАНИЗАЦИЈА HA ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ; КУРИКУЛУМ