ИСТОРИСКИ КОНТЕКСТ НА ПРОЦЕСИТЕ НА ГЛОБАЛИЗАЦИЈАТА (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2009)
Во прилогот ce анализираат процесите на глобализацијата и нивниот историски развој. Тој развој има долга и драматична историја, иако неговата еволутивна линија не ce движела рамномерно, туку имало ипрекини кои го попречувале. Независно од тоа, процесите на глобализацијата ce развивале од најстарите човекови групи преку архаични империи, па ce` до денешното глобално општество.
Keywords: ГЛОБАЛИЗАЦИЈА; КАПИТАЛИЗАМ; КОЛОНИЈАЛИЗАМ; ЧОВЕШТВО