УЧИЛИШТЕТО KAKO ЗНАЧАЕН ФАКТОР ВО ПРЕВЕНЦИЈАТА И СУЗБИВАЊЕТО НА ЗАВИСНОСТА ОД ДРОГА КАЈ МЛАДИТЕ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2009)
Социјализацијата, како процесна пренесување норми и вредности и подготовка на младата личност за животот во олштеството, претставува мошне значаен механизам за изградба и за формирањена карактерот и на севкупната личност на единката. Најзначајни фактори за социјализација ce семејството и групата врсници, но секако не смее да ce изостави и посебната функција на училиштето.Училиштето преставува втор дом на детето, институција каде што тоа ce образува и ce воспитува, a во ситуации кога семејството не посветува доволно внимание на социјализацијата, училиштето требада го надополни пропулштеното. Тоа подразбира ставање посебен акцент за воспитниот процес на училилштето од страна на наставниците, но и на стручните соработлици. Денес, во време на кризи,слабеење на моралните норми и вредности, слабеење на семејната кохезија, зголемен процент на социопатололшки појави, a посебно зависноста од дрога, неминовна е улогата на училиштето како факторво борбата против девијантните појави. Посебно е потенцирано значењето на училилштето во сузбивање на зависноста од дрога, бидејќи зависниците почнуваат да злоупотребуваат дрога на свои 13-14 години, периодот на адолесценција и времето кога детето голем дел од своето време го поминува на училиште и со своите врсници, кои најчесто ce негови соученици и оттаму произлегува значајноста на училиштето во борбата против зависноста од дрога.
Keywords: УЧИЛИШТЕ; СОЦИЈАЛИЗАЦИЈА; УЧЕНИК; МЛАДИНА; ЗАВИСНОСТ ОД ДРОГА