ПО ТРАГИТЕ НА БОЖИЛАКОТ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2009)
Божилакот (arcus pluviiis), со совршената полукружна форма, извонредниот спектар од бои и протегањето меѓу небото и земјата, кај сите народи развил богата симболика, што оставила траги во јазикот и културата. Ваквата развиена семантика е сочувана и во традицијата на речиси сите словенски народи, па и во македонската, каде лексемите означители на оваа атмосферска појава ce чини дека имаат специфична етимолошка провениенција.
Keywords: БОЖИЛАК; ВИНОЖИТО; ЅУНИЦА