ЖИВОТНИТЕ МАПИ-ТЕХНИКА НА ИНТЕРВЕНЦИЈА ВО КЛИНИЧКАТА СОЦИЈАЛНА РАБОТА (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2009)
Животните мали претставуваат терапевтска техника во клиничката социјална работа која ги насочува индивидуите или групите да го разгледаат својот живот во поглед на минатото, сегашноста и иднината, притоа да ce фокусираат на погледот што го имаат кон себе си, кон другите, кон своите проблеми и способностите на снаоѓање. Со помош на ова техника клиентот одговара на следниве лрашања: Кој сум јас?; Од каде доаѓам јас?; Каде одам јас?; Како јас ќе стигнам таму?; Каков вид на помош ми е потребна ?.За жал; употребата на животните мапи во клиничката социјална работа останува се` уште неистражено поле, што е сериозен проблем, земајќи ги предвид вредностите што ги има како терапевтски инструмент.