(untitled) (Journal of Contemporary Philology, 2021)
Во ова истражување се испитува македонскиот интернет-дискурс, особено тоа како луѓето заземаат став кон она што го кажуваат и кон своите соговорници при комуникацијата преку интернет. Во оваа статија фокусот е на емоционалниот став, односно на емоционалните реакции на учесниците во две форумски дискусии што се однесуваат на пандемијата на КОВИД-19. Од овие дискусии се извадени секвенции со интеракција во врска со алтернативни објаснувања, т.н. теории на заговор (ТЗ) и се мануелно анотирани со употреба на дескриптивна рамка за евалуативен јазик заснована на приниципите на системската функционална лингвистика. Разликуваме четири главни семантички категории на афект, кои ги разгледуваме во поглед на три фактори: поларитет, ориентација и експресија. Нашиот интерес се, главно, сличностите и разликите при афективното позиционирање во поглед на три групи учесници, поделени според нивниот став кон ТЗ што се дискутираат: поддржувачи, противници и неодредени. Резултатите покажуваат дека е најзастапен негативен афект, обично како комбинација од несигурност, несреќност и незадоволство, предизвикан од надворешни фактори и најчесто изразен преку глаголска фраза. Искажувањето афект се покажа дека служи не само да се изразат чувствата туку и да се поткрепи заземањето став воопшто.