(untitled) (Journal of Contemporary Philology, 2021)
Овој труд претставува преглед на истражувања што ја поткрепуваат теоријата за стекнување вештини (SAT) во контекст на изучувањето втор јазик. Стекнувањето вештини се дефинира како постепен премин од свесно и наменско користење когнитивни вештини до нивно автоматско и течно користење. Трудот се фокусира на најоптималниот начин на стекнување декларативно знаење, како и на условите што овозможуваат успешен премин на декларативните репрезентации на граматички правила од вториот јазик во процедурални. Трудот, исто така, го предочува влијанието на времето кога се даваат експлицитни граматички правила и нивната интеракција со когнитивните варијабли, какви што се надареноста за изучување втор јазик и работната меморија. На крајот се предлагаат идни насоки во врска со експлицитното учење, како и оригинални активности за едно граматичко правило.