(untitled) (Journal of Contemporary Philology, 2021)
Оваа статија претставува споредбена анализа на англискиот маркер you know и неговиот еквивалент на албански јазик e di ‘знаеш’. Дискурсниот маркер you know добил должно внимание во англиската литература и е еден од најистражените. Меѓутоа, неговиот албански корелат не е детално разгледан во рамките на вербалната комуникација. Поради тоа, досегашните истражувања за you know ги употребуваме како основна рамка за споредбена анализа на интерперсоналните функции. Главната претпоставка на анализата е дека во двата јазика маркерот ја врши функцијата да го повика соговорникот на т.н. заедничко знаење, односно обележува интерперсонални релации. Претпоставката се тестира преку анализа на автентични телефонски разговори на албански јазик, со утврдување на интерперсоналните функции на e di ‘знаеш’ и нивна споредба со функциите на you know. Преку резултатите на анализата ја потврдуваме претпоставката и разликуваме неколку функции на e di ‘знаеш’ во секојдневните конверзации.