(untitled) (Journal of Contemporary Philology, 2022)
Целта на трудот е да се направи анализа на вокабуларот што се користи за опишување на состојбата со КОВИД-19 во македонскиот јавен простор. За таа цел составивме корпус од 130 термини во врска со КОВИД-19 на англиски јазик и нивните македонски еквиваленти. Англиските термини ги извлековме од Повеќејазичната терминолошка збирка за КОВИД-19 и САРС-КоВ-2, што е дел од Теминолошката база на податоци на Европската Унија (ИАТЕ), како и од други релевантни поимници за КОВИД-19. Македонските еквиваленти ги извлековме од различни извори на јавно достапни информации. Анализата се заснова врз моделот на преведувачки стратегии од Вине и Дарбалне (Vinay and Darbalnet’s (1958/1995) во Venuti 2000), кој е дополнет со некои од преведувачките техники предложени од Молина и Хуртадо Албир (Molina and Hurtado Albir 2002). Анализата покажува кои преведувачки стратегии се користат за пренесување на термините во врска со КОВИД-19 на македонски јазик и како термините комуницираат со различна публика. Резултатите ја истакнуваат важноста на свесната и намерна контрола врз усвојувањето и создавањето терминологија.