(untitled) (Journal of Contemporary Philology, 2022)
Ова истражување има цел да покаже како различните политички лидери ја комбинираат употребата на метафорите со популистичкиот сентимент во нивниот однос кон пандемијата на КОВИД-19. За да се анализира по-пулистичката природа на повторливата употреба на метафорите, беа собра-ни и анализирани говори на 17 политички лидери од различни земји, во кои најавуваат воведување карантин, во рамките на теоријата за критички проучувања на метафората и на семантичките рамки. Процедурално, пр-вин беа идентификувани метафорите во собраните говори со употреба на процедурата за идентификување метафори (ПИМ) на Праглџез груп (2007) и потоа беа кодирани во тематски категории со NVivo 12.0. Во целина, беа утврдени четири тематски групи (470 метафорични изрази), а содржинска-та анализа покажа специфични разлики во стилот на лидерите во однос на популизмот. Она што произлезе од истражувањето е дека машките поли-тички лидери го фаворизираат подигањето на негативните емоции дискур-зивно изразени преку антагонизмот меѓу колективното „јас“ и „другиот“ (вирусот), и зголеменото чувство за непредвидливата (економска) иднина. Од друга страна, пак, женските политички лидери премногу се фокусираат на својот афинитет за колективното „јас“ во контекст на општествената од-говорност и на споделената доверба.