(untitled) (Journal of Contemporary Philology, 2024)
Предмет на проучување на овој труд е влијанието на фонетската обука врз перцепцијата на англиските вокали /iː, ɪ, e, æ/ од страна на македонските изучувачи на англискиот јазик. Oбуката е осмислена така што обединува традиционални и комуникативно-когнитивни техники за изучување изговор на странски јазик, коишто се фокусираат на подигнување на свеста за англискиот изговор преку максимална перцептивна изложеност на изучувачите на автентичен говор, наспроти минималниот обид за вежбање на изговорот. Во истражувањето учествуваа 62 испитаника, поделени во две групи: експериментална (n = 31) и контролна (n = 31). Само експерименталната група беше подложена на перцептивна обука. Сите испитаници сработија четири тестови за идентификација на вокалите, еден пред обуката и три теста по обуката. Со помош на статистичка анализа на одговорите, се тестираше ефектот на перцептивната обука врз перцепцијата на испитаниците. Резултатите укажуваат на индикативно подобрување на перцепцијата на тестираните фонетски контрасти, веројатно поради сѐ уште присутната нестабилност на новиот фонолошки систем кај изучувачите.