(untitled) (Journal of Contemporary Philology, 2019)
Овој труд е резултат напотребата да се даде преглед на карактеристиките и функциитена прагматичките маркери и дасе истакне потребата од научно истражување на нивната употреба во комуникацијата. Трудот има двојна цел. Прво,да даде преглед на современите истражувања на прагматичките маркери со осврт на нивното дефинирање, класифицирање, функциите кои ги извршуваати нивните карактеристики изложени според различни теориски рамки. Покрај тоа, се разгледуваат и некои прашања кои предизвикуваат забуна во поглед на зборовите групиод кои потекнуваат,терминолошкитеколебања, повеќефункционалноста и домените во кои се употребуваат. Второ, трудот има за цел да го поттикне истражувањето на прагматичките маркери во Македонија, особено од гледна точка на меѓукултурните прагматички истражувања и истражувањата на меѓујазикот на македонските изучувачи на странски јазици. Трудот содржи значајна библиографија на истражувањата на прагматичките маркери, вклучувајќи и некои истражувања во јужнословенските јазици.