(untitled) (Journal of Contemporary Philology, 2019)
Овој труд има за цел да ги истражи јазичните стратегии кои новинарите ги употребуваат за да презентираат вести од одредена перспектива и на тој начин да го креираат јавното мислење. Поточно, трудот прави критичко дискурсна анализа на македонски и американски новинарски текстови кои известуваат за еден ист политички настан. Главната цел е да се споредат специфичните јазични средства (лексичко-семнтички, прагматички и стлистички) коисе употребени во новинарски текстови кои поддржуваат различна политичка опција. Поточно, фокусот е на лексичко-семантичка, прагматичка и реторичка анализа на статии од весници напишани на една иста тема во двете земји, Македонија и Америка. Анализата открива дека постои тесна корелација помеѓу текстуалната форма и содржината. Новинарите прават внимателна селекција на убедливи стратегии за да ја „врамат“ веста и да ја презентираат од одредена, често лична, перспектива. Намерно и внимателно избраните лексички единици, прагматички маркери и реторички тропи им помагаат на новинарите да манипулираат со веста и да ја претстават во корист на одредена политичка опција. На овој начин тие влијаат на општото јавно мислење и индиректно влијаат на политичката и општествената состојба во државата.