(untitled) (Journal of Contemporary Philology, 2025)
Овој труд ги претставува резултатите од емпириското истражување за типологијата на индиректната каузација во англискиот и во македонскиот јазик. Истражувањето се фокусира на англиските каузативни аналитички конструкции, формирани со глаголот get, и на нефинитните глаголски форми. Целта на ова истражување е да се утврдат типолошките разлики во изразувањето на индиректната каузација на двата јазика, преку споредба на англиските конструкции со нивните преводни еквиваленти на македонски јазик. Имајќи предвид дека англискиот, за разлика од македонскиот, поседува посебни лексико-граматички обележја за кодирање на индиректната каузација, како што е граматикализираниот глагол get, претпоставуваме дека македонските преводни еквиваленти на каузативните get-конструкции ќе варираат во зависност од типот на конструкцијата. За да ја провериме оваа хипотеза, собравме примери за овие конструкции од уметничката и од документарната проза. Квантитативната анализа на податоците покажува дека функционалните еквиваленти на инфинитивните конструкции се, претежно, двореченични структури, додека преводите на сегашните партиципни get-конструкции најчесто користат полнозначни глаголи.