(untitled) (Journal of Contemporary Philology, 2025)
Во оваа квалитативна студија се истражуваат техниките за преведување на англиските неологизми за КОВИД-19 на кисвахили заради задоволување на комуникативните потреби на јавноста. Податоците се собрани од две веб-страници на кои има текстови од областа на здравството, коишто се преведени на повеќе јазици. Од веб-страниците Медлајн плус (анг. „Medline Plus“) и Доктори на светот (анг. „ Doctors of the World“), за таа цел, беа избрани вкупно 5 текста за КОВИД-19, преведени од англиски јазик на кисвахили бидејќи во тој момент тие беа единствените достапни текстови. Од нив беа обезбедени вкупно 18 неологизми, поврзани со КОВИД-19 и со нивните преводи од англиски јазик на кисвахили. Беа извлечени преводни парови со неологизми на двата јазика и тие се анализираат врз основа на рамката за преведувачки техники, предложена од Молина и Албир (Molina and Albir 2002). Наодите покажуваат дека техниките заемање, опис, воспоставен еквивалент, модулација, засилување, генерализација, буквален превод и намалување се користат за приспособување на медицинските термини во јавните домени на употреба, од каде што би ги презела и би ги користела нестручната јавност во Танзанија.