(untitled) (Journal of Contemporary Philology, 2019)
Во трудот се посочуваат основните карактеристики на придавската секундарна предикација во македонскиот јазик. Проблемот се разгледува, пред сѐ, од семантички и од синтаксички аспект, но и на планот на информациската структура. Се изделуваат основните значења на придавките во таа функција, врската меѓу нивниот карактер од аспект на тематско-рематската структура и позицијата во исказот и причините за нивната интегрираност или неинтегрираност во прозодиската структурa. Во таа смисла, се посочува кога влегуваат во релација што е само временски паралелна со примарната предикација, од една страна, и со дополнителна, каузална нијанса, од друга; во кои случаи се јавуваат во информациското јадро или надвор од него во зоната десно или лево од предикатот; какви импликации има нивниот информациски карактер во поглед на позицијата; како се одразува разликата помеѓу депиктивните секундарни предикати и придавските елементи што изразуваат подолготрајни карактеристики. Примерите се ексцерпирани од неколку книжевни дела.