(untitled) (Journal of Contemporary Philology, 2020)
Искупување, можеби најпознатиот роман од Ијан Мекјуан, се смета за ремек-дело на британската постмодернистичка литература, зашто обработува разни современи теми. Иако романот Искупување првично се фокусира на теми какви што се љубовта и покајувањето, тој, исто така, ги анализира и социјалните класи, како и статусот и моќта што се предмет на интерес во оваа студија. Покрај овие теми, општествената стратификација и нееднаквоста се обработуваат и ја формираат сржта на оваа анализа. Користејќи ја теоријата за општествената стратификација на Макс Вебер и ликовите како примери, оваа студија дава осврт на социјалната поделба во романот, која служи како огледало на реалноста во британското општество. Исто така, анализирани се разни форми на општествена мобилност, како и решенија за овие проблеми, кои се присутни не само во реалноста туку и во фикцијата. Романот Искупување од Ијан Мекјуан дава осврт на овие проблематики, но, исто така, поставува предизвици и прашања што ги брануваат нашите гледишта, со што го прават овој роман вистинско книжевно ремек-дело.