ПОЛИТИЧКОТО ЛИДЕРСТВО И ПОЛОТ ЗА ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЈАТА НА КОВИД-19: ПОПУЛИСТИЧКИТЕ ОДЛИКИ НА МЕТАФОРИТЕ (Journal of Contemporary Philology, 2022)
Ова истражување има цел да покаже како различните политички лидери ја комбинираат употребата на метафорите со популистичкиот сентимент во нивниот однос кон пандемијата на КОВИД-19. За да се анализира по-пулистичката природа на повторливата употреба на метафорите, беа собра-ни и анализирани говори на 17 политички лидери од различни земји, во кои најавуваат воведување карантин, во рамките на теоријата за критички проучувања на метафората и на семантичките рамки. Процедурално, пр-вин беа идентификувани метафорите во собраните говори со употреба на процедурата за идентификување метафори (ПИМ) на Праглџез груп (2007) и потоа беа кодирани во тематски категории со NVivo 12.0. Во целина, беа утврдени четири тематски групи (470 метафорични изрази), а содржинска-та анализа покажа специфични  разлики во стилот на лидерите во однос на популизмот. Она што произлезе од истражувањето е дека машките поли-тички лидери го фаворизираат подигањето на негативните емоции дискур-зивно изразени преку антагонизмот меѓу колективното „јас“ и „другиот“ (вирусот), и зголеменото чувство за непредвидливата (економска) иднина. Од друга страна, пак, женските политички лидери премногу се фокусираат на својот афинитет за колективното „јас“ во контекст на општествената од-говорност и на споделената доверба.
Keywords: политички дискурс; метафора; популизам; говори за воведување карантин; пандемија на КОВИД-19; пол