ЛИНГВИСТИЧКИТЕ СПЕЦИФИЧНОСТИ НА МАКЕДОНСКИТЕ, АЛБАНСКИТЕ И ТУРСКИТЕ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ ЗА ЖЕНАТА – ПРАГМАТИКА И СЕМАНТИКА (Journal of Contemporary Philology, 2023)
Во оваа статија се презентираат согледувања за лингвистичките специфичности на македонските, албанските и турските пословици и поговорки за жената од подрачјето на прагматиката и на семантиката, коишто заедно со синтаксата ги издвојуваат пословиците и поговорките во посебен семиотичен и јазичен микросистем, со што не само што се определуваат овие нивни јазични особености туку и се истакнува, посебно, нивната положба во однос на другите литературни жанрови. Целта е да се покаже дали македонските, албанските и турските пословици и поговорки за жената носат ист тип пораки, кои се реализираат во различни формални структури.
Keywords: пословици и поговорки; прагматика; семантика; јазичен микросистем; литературен жанр