РЕТОРИЧКИ СТРАТЕГИИ ВО ТЕКОТ НА ШТРАЈКОТ НА ЖЕНИТЕ ВО ПОЛСКА: ДИФУЗИЈА НА СЕМИОТИЧКА НЕПОСЛУШНОСТ ПРЕКУ ПРОТЕСТНИ БАНЕРИ И ОБЕЛЕЖЈА (Journal of Contemporary Philology, 2024)
Оваа статија претставува студија на динамиката на современите протестни движења во дигиталната ера и се фокусира, поконкретно, на протестите за време на Штрајкот на жените во Полска. Со примена на социолошката теорија на дифузија, статијата ги проучува начините на кои овие движења прифаќаат и прилагодуваат протестни стратегии низ призмата на семиотиката, јазикот и културните референции, во контекст на влијанието од интернетот. Црпејќи податоци од повеќе извори, меѓу кои се и социјалните медиуми, статијата ја истражува улогата на хаштег-активизмот, метафората, вулгарноста и културните обележја во обликувањето на дискурсот и во симболичното изразување на незадоволство. Глобализацијата на протестот, особено преку употребата на англискиот јазик како лингва франка, е нагласена како значаен аспект на протестната реторика којашто се развива за време на Штрајкот на жените во Полска, кој зема замав во 2016, 2020 и во 2021 година. Анализата открива нов бран семиотичка непослушност, којашто применува лингвистички експресивни стратегии на англиски јазик, како и пејоративен јазик и метафора за да се пренесе општествено важна порака. Таа претставува симбол на поширокиот глобален политички дискурс на еднаквост и солидарност, коиштоги преминуваат географските граници. Оваа студија дава свој придонес за разбирање на современите протестни формации и на нивната дифузија во дигиталната ера, нагласувајќи го преобразувачкиот квалитет што го поседува јазикот во форма на национален протест.